BabythuisZorg

Naast kraamzorg bieden medewerkers van Kraamzorg het Kraamnest ook BabythuisZorg. Deze vorm van zorg kan worden ingezet als je na de kraamtijd nog niet volledig in staat bent om zelf voor je baby te zorgen. Voor het inzetten van BabythuisZorg is een indicatie nodig van je huisarts, JGZ of een welzijnsorganisatie.

De medewerker van BabythuisZorg signaleert en biedt structuur aan jou en je gezin. Ze kan je ondersteunen als je even niet lekker in je vel zit, als je lichamelijk niet in staat bent om goed voor je baby te zorgen of als er andere heftige gebeurtenissen zijn in je omgeving, waardoor je hulp nodig hebt. De medewerker is er als klankbord en zorgt ervoor dat je baby zich goed kan hechten.

Onze hulp is tijdelijk. Alles is erop gericht om je zo snel mogelijk weer zelfredzaam te maken. We ondersteunen je zoveel mogelijk en als het nodig is, schakelen we (in overleg) andere hulpverleners voor je in. De medewerker van BabythuisZorg verricht geen medische handelingen.

Het werkgebied van BabythuisZorg is:

Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Lent, Elst Nijmegen Zevenaar, Westervoort, Duiven, Rheden, Doetinchem, Doesburg, Brummen, Zutphen, Velp, Rozendaal, Renkum, Oosterbeek, Druten. Twijfel je of we in jouw woonplaats ook babythuisZorg leveren, neem dan contact met ons op.

Je kunt BabythuisZorg ontvangen als je na je kraamperiode nog even wat extra hulp nodig hebt. Maar ook los van de kraamperiode kunnen wij je ondersteuning geven.

Wil je graag meer weten? Kijk dan op de website van BabythuisZorg. Of neem telefonisch contact met ons op.

Blog van Merian

Van zwangerschap naar ouderschap

door Merian Knuiman (verpleegkundig babyconsulent en manager BabythuisZorg bij Kraamzorgbureau Het Kraamnest in Huissen)

Tijdens je zwangerschap maak je kennis met je baby. Je herkent de momenten dat je baby slaapt of actief is. Je voelt hoe het reageert op het aanraken van je buik of harde geluiden. Je praat tegen je baby, je zingt liedjes en raakt je buik  aan en hiermee ook je baby. Op kleine klopjes op je buik zal het reageren. Zo leert je baby ook jou als ouder kennen. Na de geboorte zal je baby je stem herkennen en dat zal de baby troost en ontspanning bieden. Veel van deze dingen gaan onbewust, maar het is fijn om elke dag een paar minuten ook juist heel bewust aandacht aan je baby te geven. Dit kan jou als ouder ontspanning geven en tijd om na te denken hoe het voor jou zal zijn als je baby geboren is en wat dit betekent in je leven. Een uitdaging waar je in mag groeien en leren!

Als je baby geboren is, is het goed om jezelf te beseffen dat jezelf kent als partner, dochter/zoon, buren, vriend/vriendin of sportmaatje. Je weet je weg te vinden in je sociale omgeving en je werk.

Maar ouder worden van dit kindje zorgt voor nieuwe uitdagingen. Je kent jezelf nog niet als ouder en als je al een kindje je hebt, je kent jezelf nog niet als ouder van dit kindje met het eigen karakter en plek binnen je gezin. Je sterke en kwetsbare kanten kunnen meer zichtbaar en voelbaar worden. Niet alleen bij jou maar ook bij je partner en je omgeving. Misschien zie je eigenschappen van je partner die je nog niet kende en die je blij verrassen. Daarnaast zullen er ook gesprekken en situaties zijn die je graag anders zou willen zien. Iedereen wil het beste voor deze baby en dat vraagt om een nieuwe balans te vinden. Het krijgen van een kind brengt gevoelens naar boven die bijzonder mooi, maar ook verwarrend kunnen zijn. Verwarrend voor jezelf, maar ook ten opzichte van relaties. Je relatie met je  partner of je eigen ouders. Mensen die je je van gehouden heb en verloren bent mis je extra als je ouder wordt. Deze verandering heeft tijd nodig om in een nieuwe balans te kunnen komen.

Het is dan ook normaal de je veel verschillende emoties voelt na de geboorte van je baby. Je moet herstellen van de zwangerschap en de geboorte, zowel jij persoonlijk als je gezin. Vanaf nu voel je je 24 uur per dag verantwoordelijk voor je baby. Het verder leren kennen, verzorgen en voeden van je baby is intensief. Een weg vinden met eventuele andere kinderen in je gezin is een uitdaging.

Gebrek aan slaap, hormonen (ook bij de partner) en het leven wat anders geworden is zorgt voor stemmingswisselingen. Gevoelens van blijdschap, geluk en verdrietig zijn en het gevoel jezelf wat kwijt te zijn kunnen elkaar (helaas niet voorspelbaar) afwisselen. 

In de kraamweek zal de kraamverzorgende je hierin ondersteunen. Ze helpt je om te herstellen van de bevalling en je baby te leren kennen en te verzorgen en zij coacht jullie in het beginnend ouderschap van jullie baby. Ik gun elke ouder om in de kraamweek een stap terug te doen in alles wat moet. In deze week de ruimte te nemen voor jullie als gezin staat met stip bovenaan. Neem de tijd om samen je baby te leren kennen te ruiken te voelen hoe het hartje klopt, hoe het wisselt in zijn ademhaling en de verschillende fases in de slaap te ontdekken. Van diep slapen tot oppervlakkig met steeds andere ademhalingen. Hoe het beweegt, welke geluidjes het maakt. Zo leert je baby jullie ook kennen en zal zich veilig voelen. Graag wil ik de partners aanmoedigen om dit ook heel bewust voor jezelf in te plannen. Zo help je je baby zich ook aan jou te hechten en zal het makkelijker worden je baby te kunnen troosten. Het is niet voor niets dat er culturen bestaan waar een moeder vierweken of langer wordt ondersteund om te herstellen. Alles is er dan op gericht dat moeder herstelt, zij zich hecht aan de baby en moeder en kind samen balans vinden.

Hieronder deel ik graag een paar tips waaraan je misschien nog niet hebt gedacht maar je kunnen  helpen. Het zijn onderwerpen die ik vaak tegenkom en om deze reden graag met je wil delen.

Tijdens en na de kraamweek is het fijn als mensen uit je omgeving je steunen. We zijn het niet meer zo gewend, maar durf hulp te vragen. Als je dit moeilijk vindt bedank dan hoe je het zelf vindt als een ander jouw hulp vraagt? Meestal zul je dit graag willen doen. Een ander zal het ook graag voor jou en je gezin doen. Denk aan een maaltijd, wassen of was vouwen, de andere kinderen meenemen om iets leuks mee te doen, helpen opruimen of een boodschap doen.

Er zijn nogal wat ouders die sociale druk voelen en geen nee durven te zeggen als mensen op bezoek willen komen terwijl je eigenlijk rust nodig hebt of tijd nodig om te voeden. Laat je kraamverzorgende hierin meedenken als je dit moeilijk vindt en na de kraamweek is het helemaal niet gek om ook een aantal dagen minder of niemand op bezoek te laten komen. Natuurlijk is het leuk om de komst van je baby met mensen die dicht bij je staan te delen. Een balans hierin vinden is prettig. Spreek vooraf af tot hoe lang het bezoek kan blijven, als je van jezelf weet dat je het moeilijk vindt om te vragen of het bezoek weg wilt gaan. Geef dan aan dat ze welkom zijn tot bijvoorbeeld de voeding van de baby of noem een tijd. Het klinkt misschien ongezellig maar voor jullie kan 45 min bezoek als meer dan genoeg zijn terwijl het bezoek anderhalf uur als kort ervaart.

In avond kan het fijn zijn dat jullie voor 24.00 uur al wat slaap kunnen pakken. De nachten zullen gebroken zijn en hier rust pakken helpt om niet oververmoeid te raken. Hou hier rekening mee als je bezoek uitnodigt.

Vertel mensen die dicht bij je staan of met een professional (kraamverzorgende, verloskundige, huisarts) je bevallingsverhaal, wat er in je hoofd om gaat en waar je mee worstelt. Dit helpt om je ervaringen te verwerken en te herstellen. Veel ouders hebben dit nodig en door te vertellen, vind je emotionele balans vaak vanzelf zijn weg.

Als je het gevoel hebt niet voor jezelf of de baby te kunnen zorgen of je partner zich zorgen om je maakt, praat dan met de verloskundige, jeugdverpleegkundige of arts van het  consultatiebureau of huisarts. Zij kunnen met je meedenken en een inschatting maken hoe jullie ondersteund kunnen worden.

Het krijgen van een baby is een prachtige, maar voor veel ouders een intensieve ervaring. Het is goed daarover open te zijn naar elkaar en hulp te durven vragen waar nodig. Zo zul je als ouder en kind sneller een evenwicht kunnen vinden waarna je een mooie toekomst als gezin tegemoet gaat!

Kraamzorg Het Kraamnest B.V.

Het is onze liefdevolle en persoonlijke benadering voor moeder, de pasgeborene en overige gezinsleden die ons uniek maakt. Als je kiest voor kraamzorg van het Kraamnest, dan kies je voor een betrokken organisatie die oprecht geïnteresseerd is in jullie.

© 2021 Kraamzorg Het Kraamnest B.V. Privacybeleid - Algemene voorwaarden

HKZ keurmerk
DEKRA certificaat
Zorgkaart Nederland
sbbtransparant
logo MediPlus
zorgvoorborstvoeding-keurmerk