kraamzorg

Een veilige hechting met jullie kindje

Hoe bevorder je een goede hechting?

Je kunt als ouders veel doen om een goede band met je kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar jullie kindje. Je ziet dan de signalen en behoeften en merkt wat je kind nodig heeft. Het is heel belangrijk om daar dan snel en goed op te reageren. Dat bevordert jullie hechting. Dit betekent dat je:
  • reageert op het contact dat je kindje zoekt
  • zelf contact met je kindje zoekt
  • je kindje voedt als het honger heeft
  • het troost als het huilt
  • het wiegt en liefdevol aanraakt
  • speelt of zingt als je kindje dat wil
  • laat merken dat je begrijpt wat je kindje wil

Vooral contact met jullie kindje maken en op hem reageren als hij naar je kijkt, als hij brabbelt of lacht, zorgt ervoor dat er een band tussen jou en jullie kindje ontstaat. Voor jullie kindje is het belangrijk dat hij kan rekenen op jouw aandacht, zorg en liefde.

Het kan zijn dat jullie in het begin nog geen sterke band voelen met je kindje. Er is zoveel veranderd. Hormonen en vermoeidheid spelen hierin een grote rol. Contact maken, verzorgen en knuffelen, veel doen moet je kindje, versterkt jullie band… Een band voor het leven!

De eerste 1000 dagen

In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. 

Dit boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe we worden zoals we zijn, en eenieder die wil bijdragen aan optimale ontwikkeling en goede gezondheid van generaties in de toekomst. 

Boek “De eerste 1000 dagen” van Tessa Roseboom

Je baby is geboren. Na 9 maanden maak je eindelijk kennis met jullie kindje… Wat een prachtig moment. De adrenaline giert door je lijf en je kunt de hele wereld aan. Maar na een paar dagen merk je de vermoeidheid op. Je kindje huilt als je hem/haar in het wiegje legt om te slapen. En als je hem/haar bij je houdt, valt het in slaap! Waarom is dat? En je hebt je rust zo nodig. Uit ervaring weten we hoe vermoeiend dit kan zijn.

Er is een reden waarom je kindje niet in een wiegje of bedje wil slapen. Al die maanden heeft het veilig, geborgen, warm in je baarmoeder geleefd. Het heeft 24 uur per dag geluiden gehoord als hartslag, ademhaling, is 24 uur per dag in slaap gewiegd door jouw bewegingen. Heeft altijd de “omarming” van je baarmoeder gevoeld. En nu is het geboren in die grote wereld, en leggen we het te slapen in een lege, stille, grote ruimte. Voor jullie kindje wereldvreemd! Zodra je het bij je neemt, voelt het de geborgenheid en warmte die het nodig heeft. Precies wat het nodig heeft!

Een pasgeboren baby heeft jullie nodig. Deze verzorging zorgt ervoor dat jullie kindje zich veilig voelt. Voor de hechting met je kindje is het dus heel belangrijk om je kindje bij je te nemen als het hierom “vraagt” (lees: met huilen kenbaar maakt). Een baby kan niet anders dan met huilen duidelijk maken dat het iets wil, of iets niet prettig is. Dit is de basis van de veilige hechting met je kindje, waarin de eerste 9 maanden in het leven van je kindje een hele belangrijke rol spelen. Reageer adequaat op de signalen van je kindje. Neem de tijd om te leren welke signalen je kindje afgeeft als het wil eten, moe is, wil spelen, en het belangrijkste, geknuffeld wil worden.

Als kinderen voldoende basisvertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders, zijn ze ‘veilig gehecht’. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen dat ze de moeite waard zijn als ze de juiste aandacht en zorg krijgen. Vanuit die veilige hechting kunnen kinderen zich bovendien hechten aan andere mensen en die gaan vertrouwen.

Verwennen?

Het eerste half jaar kun je een kindje niet verwennen. De hersentjes van je kindje kunnen deze “link” nog niet leggen. Na een half jaar kun je de momenten van “aandacht” wat gaan uitstellen. Maar leg dit uit aan je kindje. Op een liefdevolle manier vertel je waarom hij/zij even moet wachten. Baby’s begrijpen meer dan je denkt!

Wil je je kindje graag bij je dragen, maar af en toe daarbij je handen eens vrij hebben? Verdiep je eens in dragen in een draagdoek!

Wil je meer informatie over de hechting met jullie kindje en dragen in een draagdoek? Kijk dan eens op de website van Lindsay van Erp, Draagconsulent: www.draagpassie.nl

Heb je nog vragen?

Neem bij vragen gerust contact met ons op.

of bel ons op 026 – 379 81 95

Kraamzorg Het Kraamnest B.V.

Het is onze liefdevolle en persoonlijke benadering voor moeder, de pasgeborene en overige gezinsleden die ons uniek maakt. Als je kiest voor kraamzorg van het Kraamnest, dan kies je voor een betrokken organisatie die oprecht geïnteresseerd is in jullie.

© 2024 Kraamzorg Het Kraamnest B.V. Privacybeleid - Algemene voorwaarden

HKZ keurmerk
DEKRA certificaat
Zorgkaart Nederland
sbbtransparant
logo MediPlus
zorgvoorborstvoeding-keurmerk