Er komt veel op je af als je zwanger bent. Er is veel te regelen, waaronder kraamzorg. Hoe kies je nu voor een kraamzorgbureau? En waar let je op? Als je kiest voor kraamzorg van het Kraamnest, dan kies je voor een organisatie met jarenlange ervaring en professionele medewerkers. Wij weten hoe belangrijk deze bijzondere tijd is, daarom willen wij er graag voor zorgen dat jullie een leerzame en goede kraamweek zullen hebben. Onze kraamverzorgenden werken met liefde en passie om te zorgen voor de beste start van het nieuwe gezin.
Wij vinden het belangrijk persoonlijk contact met jullie te onderhouden. Tijdens je zwangerschap kun je daarom ook altijd contact opnemen met vragen. En als wij het antwoord niet weten, kunnen wij je doorverwijzen naar de juiste persoon. Ook worden jullie tijdens de kraamtijd gebeld of jullie tevreden zijn over de kraamzorg. Zo niet, dan zullen wij ons onmiddellijk inzetten om tot een oplossing te komen.
Wat dat jullie kunnen terugkijken een goede kraamweek, is ons grootste doel!
Aanmelden voor onze kraamzorg kan door het aanmeldformulier online in te vullen.
Wij plannen de intake met jou/jullie in rond de 30e week van de zwangerschap. De intake zal via beeldbellen of bij jullie thuis plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Wij bespreken jullie wensen en beoordelen, op basis van het LIP (Landelijk Indicatie Protocol) op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Ook bespreken we veel nuttige informatie en is er ruimte voor het bespreken van specifieke wensen.
De kraamverzorgende heeft vooral de taak om de gezondheid van jou en jullie baby nauwkeurig in de gaten te houden. De zorg voor moeder, baby en overige gezinsleden staan bovenaan. Ze geeft veel voorlichting en instructie. Huishoudelijke taken worden in beperkte mate uitgevoerd, omdat de zorg voor moeder en baby altijd prioriteit heeft. De kraamverzorgende maakt aan het begin van de kraamweek afspraken hierover met jullie.
Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) wordt bij de intake een eerste inventarisatie gedaan voor de kraamzorg uren. Na de bevalling volgt een tweede inventarisatie door de verloskundige. Het is mogelijk dat er om redenen meer of minder uren gegeïndiceerd worden. Hier vertellen we tijdens de intake meer over.
Ben je bevallen in de namiddag of avond en denken jullie erover om naar huis te gaan? In veel gevallen is er bij ons, maar ook bij organisaties in de regio geen avond- en nacht opvang aan huis mogelijk in de vakantie- en zomerperiode. Neem daarom altijd eerst contact met ons op als je erover denkt om uit het ziekenhuis te vertrekken.
Hierbij kun je denken aan uitsluitend natuurlijke producten en materialen. De juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Maar ook het gebruik van wollen dekentjes en mutjes, het roterend verzorgen van jullie baby. Wij werken allen volgens de liefdevolle, persoonlijke benadering.
Ook voor gespecialiseerde kraamzorg kun je terecht bij ons. Onze kraamverzorgenden zijn opgeleid om deze zorg te leveren, en krijgen regelmatig (bij)scholingen om bevoegd en bekwaam te blijven.
Je baby is geboren. Na 9 maanden maak je eindelijk kennis met jullie kindje… Wat een prachtig moment. De adrenaline giert door je lijf en je kunt de hele wereld aan. Maar na een paar dagen merk je de vermoeidheid op.
De kraamverzorgende heeft als belangrijkste taak het verzorgen en controleren van moeder en baby. Ze doet 2 keer per dag de controles bij moeder en baby. Ze ondersteunt jullie bij het geven van (Borst)voeding, ze geeft jullie gezondheidsvoorlichting en instructie over de verzorging van jullie baby en rapporteert belangrijke gegevens in jullie kraamdossier. Daarnaast bewaakt ze de hygiëne; elke dag wordt de badkamer en het toilet schoongemaakt en verzorgt ze de (lopende) was.
De eerste dagen heeft ze veel tijd nodig in het begeleiden van jullie als nieuw gezin en zal er in het huishouden minder worden gedaan. De zorg voor moeder en kind heeft altijd prioriteit. Na een aantal dagen, als moeder (vader) en baby het goed maken, dan zal ze ook (licht) huishoudelijke taken uitvoeren zoals stofzuigen. Dit gaat allemaal in overleg met jullie.
De hoeveelheid kraamzorg wordt bepaald aan de hand van het Landelijk indicatie Protocol (LIP). Ga je borstvoeding geven, dan is het basispakket 49 uur kraamzorg over 8 dagen. Geef je kunstvoeding, dan is dit 45 uur. Tijdens de intake bespreken we jullie situatie en kan er aan de hand van jullie situatie al geïndiceerd worden op meer of minder uren. Aan de hand van het protocol kunnen er na de bevalling ook meer uren geïndiceerd worden, in overleg met en op indicatie van de verloskundige. De maximale kraamzorg; dus als jullie situatie dit vraagt, is 80 uur verdeelt over 10 dagen.
Wij nemen rond de 28e week telefonisch contact met jullie op voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek bij jullie thuis of via beeldbellen. Dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar. De intake vind plaats uiterlijk vóór de 32e week van jullie zwangerschap.
De kraamverzorgende, maar ook de verloskundige verricht meerdere taken aan jullie bed de eerste dagen, zoals controles, hulp bij borstvoeding en het verschonen van het bed. De normale hoogte van het bed is te laag en kan rugklachten veroorzaken. De ARBO wet schrijft daarom voor dat het bed tussen de 75 en 90 cm hoog moet zijn (bovenkant matras).
Hulpmiddelen zoals klossen, maar ook een po kun je hier bestellen en worden dan op een dag van jullie keuze thuisbezorgd. Hulpmiddelen Mediplus.
Onder het menu zwangerschap vind je meerdere zwangerschapscursussen. Het is belangrijk dat je een voorbereiding op je bevalling kiest die bij je past.
De wettelijke eigen bijdrage kraamzorg wordt jaarlijks vastgesteld door de NZA. Voor 2024 is de wettelijke eigen bijdrage € 5,10 per uur. Hiervoor ontvang je een factuur van Kraamzorg het Kraamnest of zal via de zorgverzekeraar worden verrekend.
© 2024 Kraamzorg Het Kraamnest B.V. Privacybeleid - Algemene voorwaarden